Памук – Платът на нашия живот

Cotton

Какво е памук?

Памукът е щапелно влакно, което означава, че се състои от различни, различни на дължина влакна. Памукът се произвежда от естествените влакна на памукови растения, които са от рода Gossypium.

Памукът се състои предимно от целулоза, неразтворимо органично съединение, което е от решаващо значение за структурата на растенията, и е мек и пухкав материал. Памуковото растение се нуждае от много слънце, дълъг период без замръзване и добро количество дъжд.

Терминът „памук“ се отнася до частта от памуковото растение, която расте в кутията – обвивката за пухкавите памучни влакна. Памукът се върти в прежда, която след това се изтъква, за да се създаде мека, издръжлива материя.

cotton flower

Откъде произлиза памукът?

Думата памук идва от арабската дума „кутон“. Най-ранното производство на памук е в Индия, където материалът датира от петото хилядолетие пр.н.е.

Първият памучен джин, който е инструмент, който отделя памучния пух от семената на растенията, е изобретен в Индия през тринадесети век. Памучният джин направи производството на памук много по-лесно и по-бързо, като помогна на влакното да се разпространи като широко използван текстил.

По време на индустриалната революция, с изобретяването на нови технологии като въртяща се джени, въртяща се рамка и въртящо се муле, Великобритания става един от водещите производители на памук. Всички тези предачни машини позволяват на производителите да предят памук с повишена скорост.

Въпреки това, изобретението на американеца Ели Уитни на механичния памучен джин доведе до увеличено производство на материала в Съединените щати и Европа. Този нов инструмент, който отделя семената от памука бързо и ефективно с помощта на машинната мощност, съкрати часовете ръчен труд, необходими за производството на бала памук от 600 часа на само 12. Приблизително по същото време Америка, особено южните щати , започна да произвежда повече висококачествен памук, тъй като влакната бяха малко по-дълги и здрави.

С няколко случайни спадове в производството, като например по време на Гражданската война, Съединените щати все още са един от водещите производители на памук в света, изоставайки точно след Китай и Индия.

Къде расте памукът?

Памукът расте в почти всички тропически и субтропични региони по света, включително САЩ, Китай, Индия, Узбекистан, Пакистан, Бразилия и Турция.

В Съединените щати Тексас е най-големият производител на памук, а районът на Южните равнини в северната част на щата е най-голямата съседна зона за отглеждане на памук в света.

Как се обработва памукът?

Производството на памук е много свързан процес, от засаждането на памучни семена до бране на реколтата от памук до обработката му в памучен джин.

1. Докато памукът е бил бран и сепариран ръчно в първите дни, днес повечето производство на памук започва с берачка за памук (която бере цялото растение) или стриппер за памук, като се отстранява кофата от растението.

2. След като памукът бъде бран, той се балира и съхранява на полето, преди да бъде изпратен в джини.

3. В джиновете памучните бали се почистват и разрошват, за да се отдели материалът от мръсотия, семена и мъх.

4. След като памукът е минал през джините и е напълно отделен от семената, суровият памук се компресира и съхранява, готов за изпращане до текстилните фабрики за по-нататъшно производство.

5. Почистеният и пухкав памук се прекарва през кардова машина, която допълнително почиства материала и оформя късите влакна в дълго неусукано въже, което след това е готово за предене и тъкане.

4 различни вида памук

Има четири различни вида памук, всеки със свои собствени характеристики.

1. Пима памук. Считани за най-добрия вид памук в света, влакната на памука пима са изключително меки и изключително дълги. Родината на памука е Южна Америка и Югозападната част на САЩ. Памучната материя Pima е много търсена, тъй като е устойчива на избледняване, разкъсване и набръчкване.

2. Египетски памук. Египетският памук е много подобен на памука пима. Двамата дори са в един научен клас: gossypium barbadense. Има същите устойчиви качества, но се отглежда в долината на река Нил в Египет.

3. Планински памук. Планинският памук има много къси влакна и съставлява около 90% от общото световно производство на памук. Културата е местна и се отглежда в Централна Америка, Мексико, Карибите и Южна Флорида.

4. Органичен памук. Органичният памук е всеки вид памук, който се отглежда без химикали и от растения, които не са генетично модифицирани.

Какви са характеристиките на памука?

Памукът има редица отличителни характеристики, които го правят толкова популярно влакно в текстилната индустрия.

1. Мекота. Памукът е мек и пухкав и в резултат на това тъканта често запазва това меко усещане.

2. Издръжливост. Клетъчната структура на памучното растение е здрава, създавайки здрава и устойчива на износване и разкъсване тъкан.

3. Попиваемост. Памучният плат е много абсорбиращ плат, защото има много пространство между памучните влакна.

4. Задържа добре боята. Поради своята абсорбираща природа, памукът поема боята много лесно и може да бъде направен в голямо разнообразие от цветове.

5. Дишане. Структурата на влакната на памука го прави по-дишащ от синтетичните влакна.

6. Без статично залепване. Памукът не провежда електричество, следователно статиката не е проблем с памука.

Ръководство за грижа за тъканите: Как да се грижите за памука?

Памукът може да се пере в машина или химическо чистене, а инструкциите варират в зависимост от цвета на тъканта и нейния състав (като памучна смес). Не забравяйте да проверите етикета за инструкции за измиване.

1. Предварително третирайте петна преди пране.

2. Измийте като цветове заедно, за да предотвратите кървене. По-тъмните цветове трябва да се перат в студена вода, докато по-светлите могат да се перат на топъл или хладен цикъл.

3. Белина може да се използва върху памук.

4. Памукът има тенденция да се свива, така че ако шиете с памук, не забравяйте да изперете тъканите си предварително.

5. Памукът може да се суши окачено или да се суши в сушилня. Имайте предвид, че памукът се набръчква лесно и се свива, така че ако искате да избегнете свиване, изсушете линията и извадете бързо от сушилнята, за да избегнете излишните бръчки.

Може би ще харесате и тези

останете близо

Абонирайте се за нашия бюлетин
6
viber logo

Присъединете се към нашата VIBER общност , за да получавате актуализации и информация за събития.