МОДАЛ – Материята на новото поколение

модал

Какво е модал?

beech

Тъкан на био основа, която е направена от целулоза от бук.

Той се счита за по-екологична алтернатива на памука, тъй като буковите дървета не изискват много вода за растеж и следователно производственият процес използва около 10-20 пъти по-малко вода.

По време на производството на тъканите се използват вещества, които са безопасни за човешкото здраве. Това е модал – тъканта е напълно естествена и безвредна.

Ето защо, продуктите, произведени от този материал са популярни сред хора, които предпочитат екологично чисти тъкани.

 

Модалът е създаден в Япония 50-те години на XX в. по време на експеримент за създаването на по-достъпен заместител на коприната. През 60-те години на същия век модалът вече се развива като материя, по-мека и абсорбираща от памука. През следващите години много компании развиват производствените си процеси и правят производството на модал истинки екологично и устойчиво, за разлика от памука и други материи.

Да погледнем накратко производството

1. Буковите дървета се събират, нарязват се и от целулозата се извлича целулоза.
2. След това целулозата се прави на листове, които се накисват.
3. Тези листове се начупват на по-малки парчета, които се накисват още няколк пъти и докато се втечнят.
4. Теченият разтвор се прекарва през центрофуга с големи решетки, които помагат за създаването на влакна.
5. Създадените влакна се накисват отново, за да се образува прежда. След като се измие, избели и изсуши, преждата се зарежда на макари.
6. Оттам преждата може да бъде изтъкана или изплетена в тъкан, за да се образува модал.

Какви са предимства на използването и носенето на модал?

Гъвкавост на материята: Гъвкавостта на модалът го прави идеален за артикули като тениски и спортно облекло. Пада красиво по тялото и предразполага създаването на уникални кройки.

Ултра – мека материя: има невероятно меко усещани при допир. Има i по-леки версии на материала, наречен MicroModal и Modal Air. Тези версии са дори по-фини плетки от стандартния модал и правят крайния продукт по-мек, поради което артикулите, изработени от тези тъкани, се считат за още по-луксозни.

Дишаща материя: чудесен е за спортно облекло, тениски и бельо, тъй като тъканта има високи дишашти характеристики.

Абсорбиращ:  50% по-абсорбиращ е от памука.

Модалната тъкан издържа по-дълго от памука, по-устойчива е от много други синтетични материи и може да издържи на многократни цикли на пране и сушене, което я прави страхотна материя за така нареченото активно облекло. Не се поврежда при преминаване през машината за изцеждане.

Екологична материя: направен е от регенеративни растения и има по-малко химикали, използвани в производствения процес, отколкото при други видове коприна. Изполва 10-20 пъти по-малко вода при производственият процес.

Бързо оцветяване: Платът абсорбира боята в топла вода и не изпуска боята по време на процеса на пране.

Не се свива: За разлика от повечето форми на коприна, модалната е много по-малко вероятно да се свие при пране. Тази материя е много здрава, когато е мокра. Тя абсорбира добре влагата и все пак остава хубава и мека. Това са добра характеристика, тъй като намалява коефициента на свиване до размера и позволява на бельото ви да остане правилния размер по-дълго.

Именно тази характеристика кара много производители да смесват своите памучни изделия с модал, за да предотвратят свиване.

Биоразградима тъкан: напълно биоразградим е.

Не се мачка: издържа на бръчки и ще остане гладък с минимално гладене.

 

modal

Модал при Takeshy Kurosawa…

Takeshy Kurosawa следва тенденциите за по-устойчиво развитие.

По тази причина, тазли модерна материя е силно изразвен в колекия SS/22 на марката. Моделите са с невероятна обработка и уникални кройки, идеални както и за ежедневни поводи, така и за по-елегантни моменти. И това не са просто думи! Обещаваме ви, че JERSEY COT. PISTAGNA веднага ще влезе в числото на любимите ви блузи, и че с OFF NECK MODAL ще задържите погледните на всички.

Може би ще харесате и тези

останете близо

Абонирайте се за нашия бюлетин
6
viber logo

Присъединете се към нашата VIBER общност , за да получавате актуализации и информация за събития.