ЛЕН – Най-добрата материя
за лятото

Linen

Ленът е една от най-старите разработени материи, датираща от близо 10 000 години. Повечето хора свързват ленената тъкан с по-скъпи дрехи, луксозни покривки и салфетки. Исторически погледнато, той е бил основна част от ежедневното облекло, особено бельото, докато изобретяването на памучния джин в края на 1700-те не направи производството на памук по-рентабилно.

Linen-fabrics

 

Как се добива?

Ленът се произвежда от целулозните влакна на вътрешната кора на лененото растение. Тези влакна се наричат ликови влакна, а ленът е един от няколкото вида растения, включително коноп, юта и райме, които ги произвеждат.

Всички материали, изработени от ликови влакна, имат сходни свойства като по-бързо съхнене сравнено с памука или вълната и по-здрави тъкани, когато са мокри. Това вероятно е основна причина, поради която елементи като въжета и платната на кораба са направени от ликови влакна, преди да се използват съвременни синтетични материали.

Превръщането на ликови влакна в плат е дълъг процес. За разлика от вълната, където суровото руно може просто да се измие и след това да се кардира или директно да се подготви за предене, личните влакна трябва да бъдат отделени от дървесените им стъбла и подготвени за предене в многоетапен процес.
След прибиране на реколтата на лена, шушулките се събират за засаждане през следващия сезон.

Ленът трябва да бъде накиснат, за да омекнат дървесните външни стъбла, наречено ретинг. Прехвърлянето може да се извърши по един от двата метода. Първият е чрез накисване на лена. Вторият е чрез оттапяне на росата, при който се разстила на поле през есента, където се накисва от росата.

На лена трябва да се обърне специално внимание, тъй като ако е оставен твърде дълго, той гние и разваля вътрешните влакна. Оттичането на струя или ваната може да отнеме няколко дни, докато източването на роса може да отнеме няколко седмици.

flax plant

6 ползи от използването и носенето на лен

Ленът е нещо като материя-чудо, която може да се използва за много различни цели.

 1. Абсорбиращ. Ленът задържа водата невероятно добре
 2. Дишащ. Материята е много лека и пропуска въздуха лесно, което я прави идеална материя за облекло през летните месеци.
 3. Не е еластичен. Ленът не се разтяга много, въпреки че поддържа формата си много добре и няма да промени размера си при многократно носене и пране.
 4. Мека. Дрехите са меки и гладки и дори стават по-меки, колкото по-често се перат.
 5. Екологични. Ленът обикновено се счита за екологично влакно, защото не изисква толкова вода и химикали за производството, колкото другите тъкани.
 6. Хипоалергенен. Ленената тъкан е естествено хипоалергенна.

Има няколко недостатъка, които трябва да имате предвид:

 1. Лесно се набръчква. Докато ленът е лек и поддържа формата си, то се набръчква изключително лесно.
 2. Цена. Тъй като производственият процес е дълъг и порциите все още се правят на ръка, дрехоте от лен са с по-висока цена.

linen cloth

Ръководство за грижа за тъканите: Как да се грижим за бельото

 1. Пране. Дрехите не се нуждаят от химическо чистене, а можете да ги перете на ръка или в пералня.
 2. Изсушаване. Ако решите да ги поставите в сушилнята, не забравяйте да използвате умерени темпеартури. Трябва да ги извадите от сушилнята, докато са още леко влажни, за да избегнете бръчки и втвърдяване, и да го окачите да изсъхне.
 3. Гладене. Ако трябва да гладите лен, използвайте висока температура и малко пара.

Може би ще харесате и тези

останете близо

Абонирайте се за нашия бюлетин
6
viber logo

Присъединете се към нашата VIBER общност , за да получавате актуализации и информация за събития.